Skip to main content

Η «απογείωση» της SKY express και το success story του Γιάννη Γρύλου 

Η εταιρεία έχει αυξήσει θεαματικά το επιβατικό κοινό. Ο Γιάννης Γρύλος έχει δημιουργήσει τον πιο «πράσινο» στόλο της χώρας.

Με τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 3ετία, υπερ-τετραπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της στην Αθήνα μεταξύ 2019 – 2022, κατακτώντας κάθε χρόνο νέους προορισμούς, πολλαπλασιάζοντας τα δρομολόγια, αυξάνοντας θεαματικά το επιβατικό της κοινό, παράλληλα με εντυπωσιακές ψηφιακές και περιβαλλοντικές επιδόσεις η αεροπορική SKY express εδραιώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην εγχώρια αεροπορική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, η Sky Express ήταν η αεροπορική με τη μεγαλύτερη αύξηση πτητικού έργου το 2022 σε σχέση με το 2019 στην Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες που κατάφεραν να έχουν θετικό πρόσημο. Η εταιρεία δίνει αποφασιστικό πλέον «παρών», καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών από τις 40 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες που ανέκαμψαν πέρυσι, με τον Γιάννη Γρύλο να έχει δημιουργήσει τον πιο «πράσινο» στόλο της χώρας και έναν από τους πιο φιλοπεριβαλλοντικούς της Ευρώπης.

Για το 2023 η εταιρεία ετοιμάζει την περαιτέρω επέκτασή της σε νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς, οι οποίοι θα ενταχθούν κυρίως το δεύτερο εξάμηνο, καθώς μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να προστεθούν δύο νέα Airbus A321neo στον στόλο της..Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρία προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του στόλου της με την απόκτηση 8 καινούργιων AIRBUS A320neo, ενός AIRBUS A320ceo και 6 ATR 72-600, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως στο χώρο των αερομεταφορών.

Με την προσθήκη των δύο νέων αεροσκαφών, η Sky Express θα διαθέτει πλέον συνολικά 23 αεροσκάφη (Airbus 320neo και 321neo, καθώς και ελικοφόρα), συνεχίζοντας να διαθέτει το νεότερο και πιο «πράσινο» στόλο στην Ελλάδα και έναν από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά είναι ενθαρρυντικές, καθώς υπάρχουν υψηλότερες προκρατήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο μέσω του απευθείας δικτύου πώλησης της Sky Express, όσο και μέσω των συνεργασιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες (Emirates, Delta, Qatar Airways, Air France, American Airlines κ.ά.).

 Εξάλλου, συγκριτικά με το 2019:

Οι συνολικές πτήσεις κατά το 2022 ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 50% ξεπερνώντας τις 49.000, καλύπτοντας 34 προορισμούς εσωτερικού και 24 εξωτερικού.
Οι επιβάτες της εταιρίας το 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 3.500.000, αντανακλώντας και την εισαγωγή δύο AIRBUS Α320neo στο στόλο.
Το 2022 τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της εταιρίας υπερτριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα €267 εκ., οδηγούμενα από την υψηλότερη ανάπτυξη των πτήσεων εξωτερικού.
Αντίστοιχα, με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε.


Η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022 αποδεικνύοντας τη δυναμική της εμπορικής πρότασης της εταιρίας, της επιχειρησιακής της αποτελεσματικότητας, αλλά και συμβάλλοντας στην επαναφορά της τουριστικής κίνησης κοντά στα επίπεδα του 2019.

Η οργανική αυτή ανάπτυξη των μεγεθών της εταιρίας υποστηρίχτηκε από ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας που έφτασαν το 2022 τις 619, με 390 νέες προσλήψεις τηντετραετία 2019-2022, που περιλαμβάνει και την περίοδο της πανδημίας (βάσει στοιχείων 31/08/2022).

Μάλιστα, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, έχει χαρακτηρίσει την πορεία της εταιρείας την τελευταία τριετία ένα αεροπορικό success story, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Τέλος, χάρη και στη Skyserv, την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης του Ομίλου IOGR στον οποίο ανήκει η SKY express, πέρυσι κατέγραψε τα συγκριτικά λιγότερο προβλήματα, σε μια περίοδο απαιτητική για όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της SKY express και αιτιολογούν την διεθνή της αναγνώριση ως ένας από τους πιο δυναμικούς οργανισμούς του κλάδου των αερομεταφορών.